DOLAR 34,1822 % 0.05
EURO 38,2855 % 0.3
STERLIN 45,8166 % 0.28
FRANG 40,5458 % -0.27
ALTIN 2.897,49 % -0,78
BITCOIN 63.828,32 -2.84

Tarihi direnişin üzerinden 6 yıl geçti

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tarihi direnişin üzerinden 6 yıl geçti
0
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe giriÅŸimi gecesi tarihte eÅŸine az rastlanacak direniÅŸ örneÄŸi sergileyen Türk milleti, ülkenin istiklaline ve istikbaline bir kez daha sahip çıktı.

KurulduÄŸu günden beri, “devletin kılcal damarlarına” sızmak için her türlü yolu mubah gören Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), “cemaat” kisvesi altında yaptığı hukuksuzluklar deÅŸifre olunca 15 Temmuz gecesi darbe giriÅŸiminde bulundu.

AA muhabiri, 6 yıl önce seçilmiÅŸ hükümete karşı silaha sarılan FETÖ’nün 15 Temmuz darbe giriÅŸiminde neler yaÅŸandığını derledi.

AK Parti’nin 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde yüzde 49 oy oranıyla yeniden iktidara gelmesi, FETÖ’nün paniklemesine neden oldu.

Yeniden tek başına iktidara gelen hükümetin, Yüksek Askeri Åžura (YAÅž) kararlarıyla FETÖ’cü askerleri tasfiye edeceÄŸini bilen örgüt, Ä°zmir Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının, generallerin de aralarında olduÄŸu örgüt mensubu askerlere yönelik gözaltı kararıyla sarsıldı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile teşkilatın üst düzey görevlilerinin ifadeye çağrılması, 17/25 Aralık soruşturmaları ve MİT tırlarının durdurulması gibi kumpaslarla hükümete geri adım attıramayacağını anlayan FETÖ, son çare olarak darbe yapmaya karar verdi.

Ä°hanetin talimatı elabaşındanÖrgüt elebaşı Fetullah Gülen, 19 Mart 2016’da kamera karşısına geçerek, “Antrparantez umum adına konuÅŸuyorum. Kapadokya sakinleri, oradaki serkarlar adına konuÅŸuyorum.” ifadelerinin de yer aldığı konuÅŸmasını yaptı.

Gülen’in “Kapadokya sakinleri” dediÄŸi kitle, darbe giriÅŸimini yapacak örgüt mensubu askerlerdi.

Elebaşının bu talimatının ardından Türkiye genelinde darbe hazırlıklarını tamamlayan sivil ve asker örgüt mensupları, harekete geçmek için 16 Temmuz saat 03.00’ü beklemeye baÅŸladı.

Ancak ihanet giriÅŸimine saatler kala helikopter pilotu bir binbaşı, Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (MÄ°T) BaÅŸkanlığına giderek, FETÖ’cülerin MüsteÅŸar Hakan Fidan’ı alıkoymayı planladığını ihbar etti.

Fidan, bu bilgiyi dönemin Genelkurmay 2. BaÅŸkanı Orgeneral YaÅŸar Güler’e bildirdi, daha sonra bir yardımcısını ayrıntıları aktarmak üzere Genelkurmay BaÅŸkanlığına gönderdi.-

Orgeneral Güler, MÄ°T yetkilisiyle konuÅŸtuktan sonra dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar’a görüşmenin içeriÄŸini aktardı.

Bunun üzerine Akar, Türk Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezine, havadaki araçların üslerine dönmesini, hava sahasının ise uçuşa kapatılması emrini verdi.

Ayrıca Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve EÄŸitim Tümen Komutanlığından zırhlı araçların birlik dışına çıkarılmaması için dönemin 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Gürak’ı görevlendiren Akar, helikopter uçuÅŸlarına karşı da dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ı Kara Havacılık Komutanlığına gönderdi.

Darbeciler Akar’ı alıkoyduAynı saatte Orgeneral Güler’in eski Özel Kalem Müdürü Kurmay Yarbay Bünyamin Tuner, darbe giriÅŸimini sevk edecek isimlerden eski Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire BaÅŸkanı TuÄŸgeneral Mehmet Partigöç’e, MÄ°T MüsteÅŸarı Fidan’ın, Akar ile görüştüğünü iletti.

Akar ve Fidan’ın görüşmesi ile Çolak’ın Kara Havacılık Komutanlığına gittiÄŸi bilgisi, darbeciler arasında dolaÅŸmaya baÅŸladı.

Bunun üzerine Akıncı Ãœssü’nde darbeyi yönetecek Adil Öksüz ve diÄŸer sivil imamların onayıyla 16 Temmuz 03.00’te baÅŸlaması planlanan darbe giriÅŸimi 15 Temmuz saat 20.30’a çekildi.

Darbe giriÅŸimi için talimat verildikten hemen sonra Akıncı Ãœssü’nde toplanan Özel Kuvvetler Komutanlığından (ÖKK) seçilmiÅŸ teçhizatlı 33 bordo bereli, Genelkurmay BaÅŸkanlığı’na hareket etti.

Eski Genelkurmay Strateji Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, Tuğgeneral Mehmet Partigöç ve Özel Kalem Müdürü Albay Ramazan Gözel, Genelkurmay Başkanlığındaki darbe girişimini organize etmek için bir araya geldi.

Mehmet DiÅŸli, saat 21.00’de Orgeneral Akar’a, “Komutanım operasyon baÅŸlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz.” diyerek darbeyi tebliÄŸ etti.

DiÅŸli’nin söyledikleri karşısında Akar, “Ne diyorsun ulan sen? Ne operasyonu? Sen manyak mısın? Sakın ha” diyerek tepki gösterdi.

Akar’ı ikna edemeyeceÄŸini anlayan DiÅŸli, makam odası dışında bekleyen ekibe müdahale emri verdi.

Gözel, Yıkılkan, eski emir subayı Yarbay Levent Türkkan, eski emir subayı yardımcısı Yüzbaşı Serdar Tekin ve eski BaşçavuÅŸ Abdullah ErdoÄŸan, Orgeneral Akar’ı alıkoydu.

Ä°hanet bildirisi karargahlara gönderildiKarargahtaki darbecilerin talimatı üzerine Polatlı’da konuÅŸlu 58. Topçu Tugay Komutanı eski TuÄŸgeneral Murat Aygün, Ankara’nın kritik noktalarını kontrol altına almak için aralarında füze rampa sistemlerinin de bulunduÄŸu araçların kışladan çıkarılmasını emretti.

Genelkurmay BaÅŸkanlığı Mesaj ve Evrak Dağıtım Sistemi (MEDAS) üzerinden “Hazırlık Ä°kazı ve Birlik Ä°ntikali” baÅŸlıklı ihanet giriÅŸiminin ilk bildirisi gönderildi.

Darbeciler Partigöç ile Turhan’ın imzasını taşıyan sözde sıkıyönetim atama listesi, MEDAS üzerinden birliklere gönderildi.

Bu mesajdan sonra darbeciler, ÅŸehirlerin kritik yol ve kavÅŸakları ile kamu kurumlarının iÅŸgali için aynı sistem üzerinden “Zırhlı Muharebe Aracı Ä°ntikali” konulu ikinci emri yayımladı.

MEDAS üzerinden ardı ardına mesaj gönderen darbeciler, saat 21.53’te kışla dışındaki askerlerin birliklerine katılması emrini verdi.

Bunun üzerine harekete geçen darbeciler, Kağıthane’deki “Ä°stanbul’un gören gözü” olarak bilinen Afet Koordinasyon Merkezi’ni (AKOM) iÅŸgal etti.

Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak’ın koruma Astsubayı Bülent Aydın, Genelkurmay BaÅŸkanlığı Karargahı’nda darbecilerce ÅŸehit edildi ve Aydın, 15 Temmuz’un ilk ÅŸehidi olarak kayıtlara geçti.

Köprüler tutulduAkıncı Ãœssü’nden havalanan F-16’lar Ankara üzerinde alçak uçuÅŸa baÅŸladı.

Askeri hareketliliÄŸe iliÅŸkin geliÅŸmeler, haber kanallarına saat 22.28’de yansıdı.

Televizyonlar, Ä°stanbul BoÄŸaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçiÅŸlerin askerlerce engellendiÄŸini “son dakika” olarak duyurdu.

Saat 23.02’de NTV’ye telefonla baÄŸlanan dönemin BaÅŸbakanı Binali Yıldırım, “Milleti temsil eden hükümet iÅŸ başındadır. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır ÅŸekilde bedelini ödeyeceklerdir.” dedi.

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, saat 23.05’te darbe giriÅŸimine iliÅŸkin soruÅŸturma baÅŸlattı.

Darbeci pilotlar bomba yaÄŸdırdıDarbeci pilotlar Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral, Gölbaşı’ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire BaÅŸkanlığı’nı bombaladı, saldırıda 7 polis ÅŸehit oldu, 5 polis yaralandı.

Saat 00.01’i gösterdiÄŸinde eski pilot yüzbaşılar UÄŸur UzunoÄŸlu ile Hüseyin Türk, Gölbaşı’ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat BaÅŸkanlığı’na saldırdı. Bir sivil ile 43 polis ÅŸehit olurken 36 polis yaralandı.

Darbecilerin kontrolündeki helikopterler, Yenimahalle’deki MÄ°T yerleÅŸkesini taradı.

Eski Yarbay Ãœmit Gençer, TRT’yi iÅŸgal ederek darbe bildirisini okuttu.

Gecenin seyrini deÄŸiÅŸtiren açıklamaSaat 00.24’ü gösterdiÄŸinde CNN Türk’e baÄŸlanan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, darbe giriÅŸiminin seyrini deÄŸiÅŸtiren tarihi konuÅŸmasını yaptı ve “Milletimizi meydanlara davet ediyorum.” çaÄŸrısında bulundu.

Jandarma Genel Komutanlığı Karargahı önünde darbecileri protesto eden vatandaşlara helikopterden açılan ateş sonucundan 9 kişi şehit oldu, onlarca kişi yaralandı.

Darbeci pilotlar Mehmet Yurdakul ve Ä°lhami Aygül saat 00.56’da Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü bombaladı.

Yaklaşık 10 dakika sonra eski pilot Mustafa Özkan burayı ikinci kez bombaladı. Saldırıda 2 kişi şehit oldu, 39 kişi yaralandı.

Halisdemir, darbeci generali vurduDiyarbakır’dan bir tabur bordo bereli askerle havalanan darbeci TuÄŸgeneral Semih Terzi’nin uçağı Etimesgut Havalimanı’na saat 01.13’te indi.

Dönemin Özel Kuvvet Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, telefonla ulaÅŸtığı emir Astsubayı Ömer Halisdemir’den, Terzi’yi etkisiz hale getirmesini istedi.

Komutasındaki askerlerle Etimesgut Özel Hava Alay Komutanlığı’na gelen Terzi, saat 02.14’te ÖKK’nın emir komutasını almak için helikopterle Gölbaşı’ndaki karargaha gitti.

Karargah giriş kapısına kadar gelen Terzi, kahraman Astsubay Ömer Halisdemir tarafından vurularak etkisiz hale getirildi.

Halisdemir, Terzi ile Diyarbakır’dan gelen askerlerden bazılarının açtığı ateÅŸle ÅŸehit oldu.

Meclis bombalandıGenelkurmay BaÅŸkanlığı Karargahı’nın önünde darbe giriÅŸimini protesto eden vatandaÅŸlardan 36’sı ÅŸehit edildi. Åžehitlerden bazılarının naaşı darbecilerce, yerde sürüklenerek karargah dışına bırakıldı.

VatandaÅŸların direncini kırmak için her türlü yola baÅŸvuran darbeciler, bu kez Meclis’i hedef aldı. Eski pilotlar Hasan Hüsnü Balıkçı ve UÄŸur UzunoÄŸlu’nun kullandığı F-16’dan Meclis’e atılan bombayla 32 kiÅŸi yaralandı.

VatandaÅŸlarca iÅŸgalden saat 03.00’te kurtarılan TRT, normal yayınına dönerken darbeciler ise polise teslim edildi.

Darbeci pilot Hüseyin Türk, televizyon yayınlarını kesmek için saat 03.14-03.19’da TÃœRKSAT tesislerine dört bomba attı.

Saatler ilerledikçe CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın çaÄŸrısıyla vatandaÅŸların alanları doldurması darbecileri iyice panikletti.

Ä°stanbul Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesini iÅŸgal eden darbeciler, polis özel harekat ekiplerince etkisiz hale getirildikten hemen sonra CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı taşıyan ATA uçağı piste teker bastı. ErdoÄŸan’ı havalimanında binlerce vatandaÅŸ karşıladı.

Ä°stanbul’daki geliÅŸmenin ardından TBMM bir kez daha darbecilerin saldırısına maruz kaldı.

Eski pilot yüzbaşı Hüseyin Türk, saat 03.24 ve 03.25’te F-16 uçağıyla TBMM’yi ikinci kez bombaladı.

Sokaklarda vatandaÅŸların, kışlalarda ise vatansever askerlerin darbecilere karşı mücadelesi devam ederken saat 04.00’te Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, “FETÖ ile irtibatlı yargı görevlileri”, “sözde Yurtta Sulh Konseyi üyeleri” ile “darbe teÅŸebbüsüne katılanlar”

hakkında gözaltı kararı verdi.

Darbeciler için yolun sonu göründüSaat 06.19’da eski pilot üsteÄŸmen Müslim Macit, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi KavÅŸağı’na iki bomba attı. Saldırıda 15 vatandaÅŸ ÅŸehit oldu, 7 kiÅŸi yaralandı.

Jandarma Genel Komutanlığı’nda alıkonulan TEM Daire BaÅŸkanı Turgut Aslan ile koruması Hasan Gülhan, elleri ve gözleri baÄŸlı halde bina dışına çıkarılarak, darbeci Albay Erkan Öktem tarafından baÅŸlarından vuruldu. Aslan ağır yaralanırken, Gülhan ÅŸehit oldu.

BaÅŸbakan Yıldırım, Korgeneral Ziya Kemal KadıoÄŸlu’na darbecilerin kontrolündeki uçakları düşürme yetkisi verdi.

GiriÅŸimin baÅŸarısız olduÄŸunu anlayan Ä°stanbul BoÄŸaziçi Köprüsü’ndeki darbeciler, teslim oldu.

Saat 08.26’yı gösterdiÄŸinde darbecilerin alıkoyduÄŸu Genelkurmay BaÅŸkanı Akar, Akıncı Ãœssü’nden helikopterle Çankaya Köşkü’ne götürüldü.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın talimatıyla uçakların kalkış yapmasını engellemek için Akıncı Ãœssü ana pisti vuruldu.

Saat 12.57’de BaÅŸbakan Yıldırım, Bakan Işık ve Genelkurmay BaÅŸkanı Akar ile Çankaya Köşkü’nde düzenlediÄŸi basın toplantısında darbe teÅŸebbüsünün bastırıldığını açıkladı.

Böylece CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde, milletin gayreti ve vatansever güvenlik güçleri sayesinde 15 Temmuz 2016’da gerçekleÅŸtirilen ihanet giriÅŸimine geçit verilmedi.

Darbecilere karşı tarihte eşine az rastlanacak direniş örneği sergileyen Türk milleti, karanlık gecede ülkenin istiklaline ve istikbaline bir kez daha sahip çıktı.

Darbe giriÅŸiminde, yaklaşık 9 bin askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74’ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı kayıtlara geçti.

Türkiye’nin, o karanlık gecede aydınlığa çıkması için mücadele eden sivil, polis ve askerlerden 150’si Ankara’da, 99’u Ä°stanbul’da, 2’si MuÄŸla’da ÅŸehit oldu.

YORUM YAP

escort konyaankara bayan escortPendik escortKadıköy EscortBostancı Escorthttps://goldlightjewels.com/onwintrwinsovabetpirobet1xbet giriştempobetjojobetcasibomholiganbet girişaviatorataşehir escortSpace Fortuna CasinoJackpot Bob Casinomersin temizlik şirketleriistanbul escort bayanankara escortgrandpashabetgrandpashabetgrandpashabethacklinkjojobet güncel girişhttps://www.digitalnorthampton.com/Onwinhttps://thechelseatreehouse.com/casibomMatbetHoliganbet girişextrabet girişmatbet girişCasibom girişHoliganbetGrandpashabet girişjojobetistanbul escortdeneme bonusujojobetHoliganbetkavbetgaziantep escortgaziantep escortporno izleholiganbet güncelholiganbetholiganbet güncel girişjojobet girişonwinonwin girişbetebet girişdumanbet girişdumanbet girişmeritking girişonwindumanbet girişonwinonwinmeritking girişmeritking girişonwinmeritking girişnakitbahis girişpadişahbetgrandpashabetjojobetsetrabet girişCASİBOMasyabahisultrabetjojobet güncelonwinonwinBetwoonbetciobetcioonwin twitterbizbetlevant casinoBetriyal girişcasibom girişCasibom GirişCasibomcasibomjojobetcasibommatbetCasinopluslunabet girişmarsbahis girişnvi randevusupertotobetsahabetsahabet girişjojobetjojobetmatadorbetmarsbahis güncel girişimajbet güncel girişcasibom güncel girişbahsegel güncel girişmobilbahis güncel girişbahsegel güncel girişbetebet güncel girişcasibom güncel girişjojobet girişjojobet girişcasibommarsbahis girişmarsbahismarsbahismarsbahisfinomwebdumanbetjojobet güncel girişcasibomjojobetimajbetjojobetmilanobetbetebetcasibombetvoleasyabahisonwinBetebet girişcasibomgrandpashabetmaksibetceltabetroyalbetkingbettingpadişahbetbaywincasibom güncel girişşişli escortbeylikdüzü escortmarsbahiscasibomgrandpashabetmatbetbahsegel girişonwin güncel girişonwin güncel girişonwin güncel girişonwin güncel girişbetebetbetsmovegoldenbahisperabetonwin güncel girişcasibom güncel girişmatadorbet güncel girişbets10 güncel girişmarsbahis güncel girişjojobet güncel girişmarsbahis güncel girişcasibom güncel girişcasibom güncel girişmatadorbet güncel girişcasibom güncel girişholiganbet güncel girişnakitbahis güncel girişdumanbet güncel girişdinamobet güncel girişmeritking güncel girişgoldenbahisbetnanomobilbahis güncel girişbahsegel güncel girişjojobet güncel girişonwin güncel girişonwin güncel girişcasibom güncel girişcasibom güncel girişdinamobet girişbahsegel güncel girişgrandpashabet güncel girişcasibom güncel girişsekabet güncel girişonwin girişbetparksuperbetinvevobahisdinamobet güncel girişbetper güncel girişBetwoon TwitterBetwoon TwitterCasibom GirişBetwoon Twittersahabetjojobet girişbetebet güncel girişbetper güncel girişpusulabetpusulabetpusulabetpusulabetsekabetcasibomcasibomcasibomcasibomjojobetmarsbahisMatbetbetebet giriş mariobetimajbet girişcasibomjojobetcasibomultrabetultrabet girişcasibom girişcasibom girişmatadorbetcasibom girişcasibom güncel girişbaywincasibom girişsekabet girişmeritkingJojobetcasibom güncel girişMeritkingPusulabetFinomwebjojobet girişPusulabetmeritkingholiganbet girişmarsbahis güncel girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibom güncelbets10matadorbet2casibomCasiBomCasiboMcasibom güncel girişjojobetCasibom Girişsahabet giriş