Türkiye’nin Savaş Suçları Araştırma Mahkemeleri girişimi, İsrail’de ciddi endişelere yol açıyor.
Türkiye’nin ve dünyanın en kapsamlı Savaş Suçları Araştırma Mahkemeleri’ni kurma kararının bölgede dengeleri değiştireceği ifade ediliyor. İsrail, bu önemli gelişme karşısında ciddi endişe içerisinde olduğunu, yaptığı bu girişim sonrası şu açıklamalar ile gündeme getiriyor:
Tel Aviv – [29-Şubat-2024]
İsrailli vekil Amir Ohana, “Ermenilere yapılan korkunç haksızları resmi olarak tanıyan 30. ülke olacağız, bunun zamanı geldi. Adalet için hiçbir zaman geç değildir” dedi.
Bu çerçevede, Türkiye’nin ilk Savaş Suçları Mahkemeleri dosyası Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a teslim edilmiş oldu. Dosya, ülkenin tarihinde benzeri görülmemiş bir hukuki girişimi temsil ediyor.
Türkiye, tarih boyunca birçok zorlu dönemden geçmiş ve çeşitli savaşlara tanıklık etmiştir. Türkiye’nin bu girişimi dünyanın evrensel hukuk normlarına uyumunu sağlama amacını taşıyor. Dünya tarihinde evrensel kabul edilen 1. Roma Sözleşmesi, 2. Medine Sözleşmesi’nden sonra 3. sırayı almaktadır.
Türk yetkililer Türkiye’de gecikmiş olsada, dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ilk evrensel insan hakları savaş sözleşmesi olarak dünya devletleri tarafından ileride ortak kullanılacak bir sözleşme olacağını belirttiler.
KASSAK Komisyonu bünyesinde kurulan Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemeleri Kurucular Kurulu tarafından 2022 yılından beri yürütülen bu çalışmaların dünya medyası tarafından yakından takip edildiği de ifade edildi.
İstanbul 2. Barosu Başkanı Avukat Yasin Şamlı’nın 23 Şubat 2024 Hocalı Soykırımı konferansında kullandığı şu ifadeleri dikkat çekmişti: “Türk ve İslam Dünyasında Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemeleri Türkiye öncülüğünde mutlaka kurulmalıdır. Türkiye böyle bir kuruluşa öncülük edecek güçtedir.” demişti.
Dosyanın İçeriği:
Yeni Yüzyıl Üniversitesi öğretim görevlisi Anayasa Bilimcisi Avukat Süleyman Akdemir tarafından hazırlanan Türkiyenin ilk Savaş Suçları Araştırma Mahkemeleri Sözleşmesi taslağı kısa zamanda tartışmaya açılacağı ifade edildi. Teslim edilen ilk Savaş Suçları Mahkemeleri dosyasında, tarih boyunca yaşanmış olan savaşlara dair önemli olayların yer aldığı ilk Türkiye Savaş Suçları Araştırma Mahkemeleri Evrensel Sözleşmesi taslağı, Dilekçeler, Savaş Suçları Mahkemeleri için Türk Patent Enstitüsü’nden alınan tesciller, Avrupa Komitesi’nden alınan Şeffaflık Sicil Kaydı, Avrupa Komisyonu Partner Kuruluşlar Beyanı, başvurucu ülkelerden gelen hukukçuların cv’leri, Dosyanın içeriği ve daha fazlası, bu olayların detaylı bir şekilde incelenmesiyle kamuoyu ve hukuk açısından büyük bir önem taşıdığı ifade ediliyor.
Mahkemelerin Rolü ve Amacı:
Savaş Suçları Mahkemeleri, savaş suçlarının sorumlularını adalete teslim etmek amacıyla kurulacaktır. Mahkemeler, bu çerçevede hangi yetkilere sahiptir ve nasıl işler? Adaletin sağlanması ve savaş suçlarının sorumlularının hesap vermesi için mahkemelerin rolü ile ilgili bilgilerin yer aldığı dosyada toplamda 61 sayfa detaylı ifade edilmiştir.
Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemeleri Başkan v. Avukat Mustafa Kuran; Dosyanın Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç’a teslimi sırasında Tüm dünya mazlumlarının ve 2.5 milyar müslüanın umutlarını barındıran bu girişim aynı zamanda Gazzenin geleceği için tarihsel önem taşıyor ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç
Savaş Suçları Mahkemeleri dosyasının teslim ediliş sürecinde Bakan Tunç: “Dosyayı teslim aldığımız bu tarihi itibari ile gündemimize alarak detaylı inceleyeceğiz, merak edilen konulara açıklık getireceğiz.” dedi.
Sonuç:
Türkiye’nin ilk Savaş Suçları Mahkemeleri dosyasının Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a teslim edilmesi, ülkenin hukuki ve tarihsel bir dönüm noktasını temsil etmektedir. Bu adım, savaş suçlarıyla mücadelede Türkiye’nin ulusal ve uluslararası arenada aldığı önlemi vurgulayarak, ülkede adaletin tesis edilmesine yönelik güçlü bir iradeyi simgeliyor. Gelecek günlerde dosyanın detaylı bir şekilde incelenmesi ve mahkemelerin kurulması için ilgili rolünün belirlenmesi, Türkiye’nin bu alandaki çabalarını daha da belirgin kılacaktır.
Komisyon Başkanı Salih Kurt’un basına yansıyan şu ifadeleri dikkat çekti:
“Türkiye’de ilk kez böyle bir girişimin KASSAK Komisyonu bünyesinde kurulan USSAM Kurucular kurulu tarafından atılmış olması çok önemli, tarihi bir adımdır. ” şeklinde ifadelerini sürdüren Kurt, öncelikle azimle gecesini gündüzüne katarak gün ışıyana kadar gönüllülük esası ile, ilgili prosedürler ve düzenlemeler için kendisine destek olan tüm komisyon üyelerine ve Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’a teşekkür ediyoruz dedi.
“Türkiye Uluslararası Savaş Suçları Araştırma Mahkemelerinin kısa adı; USSAM Mahkemelerinin savaş suçuna maruz kalmış tüm milletlere adaletle hizmet edeceğine olan inancımız tamdır.” diyen Kurt,
tüm insanlığa modern imkanlarla ve üstün adalet anlayışıyla hizmet edebilecek bir kuruma dünyanın bu yüzyılda çok ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin bu girişimine dünyanın, özellikle Türk ülkelerinin yoğun ilgisi ve beklentisi olduğu gerçeğini sizlerle paylaşmak istiyorum dedi.