Antalya Konseyi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile AYNI HEDEFE YÜRÜYENLER GRUBU olarak 17 19 Mart 2022 tarihinde Antalya’da gerçekleşen, YERİNDE YAŞLANMA BAHAR ÇALIŞTAYI !
Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Yerinde Yaşlanma” Bahar Çalıştayı, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın katılımıyla başladı.
Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile Antalya Kent Konseyi koordinasyonunda 17-19 Mart 2022 tarihleri arasında düzenlenen “Yerinde Yaşlanma” Bahar Çalıştayı’nın açılışı Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Ayşe Canatan, dekanlar, kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
YAŞLI NÜFUSUN TECRÜBELERİ ÖNEMLİ
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 18–24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası’nda böyle anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Dünya nüfusunun, özellikle de gelişmiş ülkelerde hızla yaşlandığını belirten Rektör Özkan, TÜİK’in nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2040 yılında yüzde 16,3, 2080 yılında ise 25,6 olacağının tahmin edildiğini bu durumda 60 yıl sonra her 4 kişiden 1’ini 65 yaş ve üzeri nüfusun oluşturacağını kaydetti. Gelişmiş ülkelerde hızla artan yaşlı nüfusu yönetmek önemli bir sorun haline geldiğini söyleyen Rektör Özkan, “Ben bunun hem çözülmesi gereken bir sorun, hem de aynı zamanda yararlanılabilecek bir fırsat olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
AKTİF YAŞLANMA KAVRAMI ÖNE ÇIKIYOR
Yaşlı nüfusun üretkenliğini koruması yani aktif yaşlanma kavramı bugün dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olması gerektiğini dile getiren Rektör Özkan, “Bu hem toplumun yaşlılarımızın bilgeliğinden, tecrübelerinden yararlanması için, hem de yaşlı nüfusun başta Alzheimer olmak üzere hareketsizlik ve amaçsızlıkla etkisini artıran risklere karşı korunması için gereklidir.
Çağımızın önemli hastalıklarından biri olan Alzheimer ile ilgili yapılan araştırmalar da aktif yaşlanma konusunun önemini gözler önüne seriyor. Hem fiziksel, hem de zihinsel aktiviteleri sürdürmenin Alzheimer ile mücadelede çok önemli bir katkısı olduğu biliniyor.
Bu nedenle iş hayatını tamamlayan emeklilerin, sanki meslekten değil de hayattan emekli olmuş gibi bir ruh haline bürünmesinin önüne geçilmesi, emeklilerin sosyal hayata katılımının teşvik edilmesi gerekiyor.” dedi.
BİR ÖMRE İKİ MESLEK SIĞABİLİR
Batı dünyasında bugün süper yaşlılık olgusunun konuşulduğunu söyleyen Rektör Özkan, “65 yaşının üzerinde olup keskin zekasını, muhakeme gücünü koruyan süper yaşlılar, bunu beynini doğru kullanarak, beyin dostu bir yaşam tarzı benimseyerek, fiziksel aktiviteyi devam ettirerek başarıyorlar.
Ayrıca doğayla iç içe bir yaşam, toprakla uğraşmak, hayvan bakımı gibi aktiviteler de yine beyin dostu bir yaşam için uygun tercihler. Hayat boyu öğrenme dediğimiz süreç de aktif yaşlanma için büyük önem taşıyor. Teknoloji de bu konuda yeni fırsatlar sunuyor. İnsanlar hemen hemen her alanda eğitim ihtiyaçlarını internet ortamında karşılayabiliyor.
Artık insan yaşamı iki meslek sığabilecek kadar yoğun yaşanabiliyor. İş tercihi nedeniyle uzak kalınan ilgi ve yeteneklerle paralel olarak ikinci bir meslek emeklilik yıllarında pekâlâ geliştirilebilir.
Bu çift yönlü bir kazanımdır. Bir taraftan yaşlılarımız sosyal hayatın içinde kalacak, diğer taraftan da kendi tecrübelerini diğer insanlara aktarabilecekler.” ifadelerini kullandı.
İNSAN DOSTU KENT ANLAYIŞI
Antalya Kent Konseyi’nin kuruluşundan ve faaliyetlerinden bahseden Antalya Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt, kentine sahip çıkma, etkin katılım ve çözümde ortaklık ilkelerini esas alarak çalışmalarını yürüttüklerini ve bu kapsamda ilk aşamada, kentin uzun vadeli gelişim perspektifi ile öncelikli gündemine ilişkin mevcut durum ve görüşlerin tespiti, eylem planı ve proje önerileri hazırlandığını söyledi.
İnsan dostu kent anlayışını benimsediklerini söyleyen Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt, “Çalışma organlarımızın içinde Emekliler Meclisimiz yaşlı nüfusun her geçen yıl artmakta olduğu bilinciyle kent yaşamında aktif rol almanın dışında yaşlı sorunlarının çözümüne yönelik programlar yürütmektedir. Kentimizde sürdürülebilir yaşam kalitesinin yükseltilmesini hedefleyen bir anlayışla hareket edildiğinden insan dostu kent beklentimiz öne çıkmaktadır. ” dedi.
HER TOPLUMSAL KESİM İÇİN YAŞANABİLİR BİR KENT
Yaşlılarına duyarlı bir kentin, aynı zamanda engelliler ve çocuklar başta olmak üzere her toplumsal kesim için daha yaşanabilir bir kent demek olduğunu ifade eden Kurt, “Bir çok organizasyon ile yerel kapasitenin bilinçlendirilmesi çok önemli. Özellikle örgütlü sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelirken halkın isteklerinin yanında bunun bilimselliğini ve doğruluğunu ortaya koymayı önemsiyoruz. Bunun için özellikle Akdeniz Üniversitesi’ne ve Rektörümüze çok teşekkür ediyorum. Her zaman desteğini hissediyoruz.” dedi.
İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞIYOR OLMAK ÖNEMLİ
Akdeniz Üniversitesi’nin bu alanda çalışmaları ve bu yöndeki hizmetleri devam ettirmiş olmasının önemine vurgu yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, “Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak da iş birliği içinde çalışıyor olmak ilimiz için çok önemli bir unsur. Belediye olarak Mavi Ev Alzheimer merkezi, mobil kuaför ve yaşlıların bakım hizmetleri, Aktif Yaşlı merkezimizde sağlık taramaları, sağlıklı beslenme seminerleri, plumer rehabiltasyon semineri, kuşaklar arası sosyal etkileşim etkinliği, spor ve denge egzersizleri gibi birçok etkinlikler yapmaktayız.” diye konuştu.
ÜÇ GÜN SÜRECEK
Çalıştay hakkında bilgi veren Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Ayşe Canatan ise 3 gün sürecek çalıştayda Güvenli Yaşama, Yaşam Riskleri ve Yaşlı Refahı, Yaşlı Dostu Toplum ve Kent, Tedavi, Bakım ve Rehabilitasyon, Geronteknoloji, Yaşlının Topluma Katılımı, Yaşlılıkta Spor ve Egzersiz başlıklarında oturumlar gerçekleştirileceğini söyledi. Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, moderatör Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Canatan ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Velittin Kalınkara’nın konuşması ile devam etti.