ALMANYA’DA TRENCİLER ANLAŞTI
Alman Lokomatifçiler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolları Şirketleri anlaştı.
Almanya’da 6 defa yaptıkları grevlerle, tren kompartman ve vagonlarını istasyonlarda, peronlara park ederek, hayatı felçe uğratan Alman Lokomatifçiler, özelleşmiş olan demiryollarının işverenlerini dize getirdiler.
GDL sendikası, demiryolu hatlarında çalışanları temsilen, Demiryolu İşverenleri Birliği ile yaptıkları ve çok çetin geçen sözleşmeler sonunda, çalışanları için haftalık çalışma saatleri 38 saatten, kademeli olarak 5 yıl içinde 35 saate düşecek.
İsteyen çalışanlar, haftada 40 saate kadar fazla mesai yapabilecekleri gibi, her fazla saat için ekstra 2 Euro 79 Cent zam alabiliecekler.
Yapılan sözleşme gereği, lokomotifçiler, bir defaya mahsus ülkedeki enflasyon karşılığı olarak 2 bin 850 Euro ödenek alacakları gibi, sözleşme gününden geçerli 2 yıl içinde her ay maaşlarına 420 Euro zam da alacaklardır.
Dün (25.3.2024) gerçekleşen GDL sendikası ile Demiryolu İşverenleri arasındaki sözleşme,
2 yıl için geçerlidir.
2 yıl sonra, GDL sendikası ile işverenler tekrar masaya oturup, ülkedeki enflasyon göz önünde bulundurularak, tekrar yeni blr sözleşme yapacaklardır.
Demiryolu çalışanların yaptıkları grevlerde ve Almanya’da demir yollarında toplu ulaşımın felce uğradığı günlerde, sosyal medyadaki açıklamalarda ve biz sendikacıların da, çevremizdeki insanlarla yaptığımız görüşmelerde, çoğunluk olarak, insanların çalışan emekçilere hak verdiğine tanık oluyorduk.
GDL sendikasının direnip üyeleri için elde ettiği bu haklardan, “ne yazık ki” sendika üyesi olmayan demiryolu çalışanları da yararlanacaktır.
Biz bu konuyu kendi ver.di (Birleşik Hizmetler Sendikadı) sendikamızda defalarca dile getirip, sendika üyesi olmayanların, sendikaların toplu sözleşmelerde elde ettikleri haklardan, yararlanamaları gerektiği konusunu toplantılarda ve kongrelerde söz alıp, tartışmıştık.
DGB (Alman Sendikalar Birliği) geçmiş yıllarda bu konuyu mahkemelere taşımış olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nin, işçi sendikalarının işverenlerle yaptığı toplu sözleşmelerden, işçi sendikalarına üye olmayan çalışanların da yararlanmaları gerektiği konusunda karar vermiştir.
Alman Anayasa Mahkemesi’nin işverenlerden yana olan bu kararı; sendika üyesi olmayanların da toplu sözleşmelerden yararlanmaları, işçi sendikalarının zayıf düşüp, mücadele güçlerinin azalmaları için alındığı yorumunu getirmektedir.
Emek kutsaldır.
Her emekçinin, emeğinin karşılığını gerektiği ve hak ettiği şekilde alabilmesi için, örgütlü olmasından geçer.
Emeğe saygının azalmaması dileklerimle,
Emekçilere ve emeğe saygılı olanlara, içten saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Lübeck, 26.3.2024