GÜZEL HATAY İÇİN DOĞRU KARAR VERİLMELİ!
CHP, Hatay’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı
için bugün son kararı verecekmiş.
Ey CHP, bu defa tekrar ve iyi düşün.
Bu defa hata yapma.
HATAY, güzel İSTANBUL kadar önemlidir, güzel yurdumuz için.
Hatay’da, bölgenin demogratif yapısını değiştiriyorlar.
AKP bu bölgeyi yine masum bırakacak.
Burayı yaratıcı bir isimle elde tutabiliriz.
Hatay’ın makus talihini yenecek o kişi, bir bozkır kentini cennete çeviren, şehircilik konusunda da kendini kanıtlamış hocam Yılmaz BÜYÜKERŞEN’dir!
Saygılarımla
…
1200’le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri’nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır.
Hatay il olmadan önce ; 23 Haziran 1939: Hatay‘ın Türkiye’ye katılmasına dair anlaşma Ankara’da imzalandı Bugün Hatay adı verilen bölge, 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Fransızlara bırakılmıştı. Bu anlaşmayla “İskenderun Sancağı” içişlerinde kısmen bağımsız, dışişlerinde ise Fransa mandası altında bulunan Suriye’ye bağlı olacaktı….
Yöreye bu adı 1936’da Atatürk vermiştir.
Hatay Devleti´nin de 7 Temmuz 1939‘da Anavatana katılmasıyla, Türkiye sınırlarına dâhil oldu.
Yayladağı ilçesinde Hatay Gülü adlı rengarenk bir mermer üretilir. İlin Altınözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı olmak üzere 15 ilçesi vardır.
Hatay ilini Büyükşehir kapsamına alan yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte 3 yeni ilçe (Defne, Payas, Arsuz) daha kurularak, merkez ilçe Antakya dâhil olmak üzere Hatay‘ın ilçe sayısı 15’e yükseldi….
Remzi Uysal
Lübeck, 17.02.2024