Yok olmak bir distopya mıdır? Evet, eğer içinde bir kaos ve kabullenememe durumu varsa, sizi rahatsız ediyorsa, alışamıyorsanız bu düzensizliktir. Peki bunu bir yönetim sistemiyle bağdaştırırsanız? İşte o zaman da Hafıza Polisi adlı kitap ortaya çıkar.
Japon yazar, Yoko Ogawa, yok oluşlar karşında sesiz kalan kurgu adasındaki kurgu toplumu için “Kalplerimiz gerçekten de çürüyor demek.” Söylüyor ve ardından gerçekleşen olaylardan sonra da, “Kitapları yakan insan, bir gün başka insanları da yakar.” Diyor. Gerçekten de bu iki özel cümleyle kurgu toplumunu son derece iyi bir şekilde anlatmayı başarıyor.
Tüm o güzel sözlerime rağmen şunu da söylemek istiyorum ki Ogawa’nın kitabı şimdiye kadar okuduğum açık en sıkıcı Uzak Doğulu yazar kitabıydı.
Kitabın akıcılığı ve çevirisinde hiçbir sorun olmasa da işlediği ağır dram beni oldukça sıktı. Sıkıntıdan dolayı kitaba bir süre ara verip tekrar başlamak zorunda kaldım. Benim açımdan olay örgüsü ağır işleyen böylesi bir kitaba genelde geri dönüş yapmasamda hikayenin kurgusu ve durumun nedeni beni yeniden kitaba çeken unsurlardan birkaçı oldu. Bir diğer unsurda psikoloğum Ayşe Hanımın, kitaba bir süre ara verip, başka bir kitap okuyup tekrar aynı kitaba kaldığım yerden başlama tavsiyesiydi ve -teşekkür ederim- işe yaradı.
Kafka Kitap’tan çıkan ve birkaç kelime hatası dışında sorunu olmayan 248 sayfalık, dram polisiye türündeki esere akıcılığı+karakterin etkisi ve olay örgüsü bakımından değerlendirdiğimde 3 üzerinden 1.6 veriyorum.