HOŞ GELDİN SERİK’E ŞANLI ATATÜRK
TÜRKÜSÜNÜN ÖYKÜSÜ
Uğur Önür – Hoşgeldin Serik’e Şanlı Atatürk
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Antalya’ya ilk kez 6 Mart 1930 yılında gelir. 9 Mart günü de Serik/Aspendos’a geçer. Aspendos tiyatrosu önüne toplanan Serikliler, Atatürk’ü coşkuyla karşılar. Aylardan Mart, ilkbaharın ilk ayı. Doğa uyanmış, yenigün (nevruz) kendini büsbütün hissettirmiştir. Yörede kışlayan Yörüklerin gözü ise yavaştan ulu Toros yaylalarındadır…
İlkbaharın halk dilinde adı yaz. Yaz olarak bildiğimiz mevsimse yay. Arı duru Türkçe sözcükler. İnsanlık mevsimleri; ilkbahar (yaz), yaz (yay), sonbahar (güz), kış diye dörde bölmüş. Dört mevsimin soğuğu var, sıcağı var, serini var, ılığı var. Türklerin tarihi de mevsimler misali… Neredeyse beş bin yıllık geçmişe sahip olan Türklerin yükselişi de var, inişi de.15 yıl gibi kısa bir dönem olan Atatürk dönemi ise Türklerin yenigünü, nevruzu, yaz baharıdır. Atatürk, Serik’e bir bahar ayında gelir. Serik halkı bir yandan bahar sevinci yaşarken, bir yandan da; sadece zeybek oynarken diz çöken, gök mavi gözlü, bahar kokulu Atatürk’ü; yakından görmenin bayramını yaşar.
Bu eserin söz yazarı ve bestecisi, şair yazar antropolog Himmet Cansız’ın ifadeleri o günü daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.
” Edirne’den Kars’a, Van’dan Hatay’a
Güzel Antalya’dan, altı kıtaya
Serik’i coşturan, güneş ataya
Merhaba Türkiye’m, ele merhaba
Hoş geldin ilkbahar, hele merhaba…
9 Mart 1930 günü Fini Mustafa dedem, rahmetli babamı (Karcı Emin) Atatürk’ü görmesi için, ata bindirip Belkıs’a götürür. Belkıs (Aspendos) köyü, mahşeri bir kalabalık. O tarihe babam, henüz 10 yaşında. Tarihi olayı heyecanla anlatıp dururdu. Yörenin namlı Yörüklerinden Karakoyunlu Ali Zeybek Bey, Atatürk’ün onuruna bir kara çadır kurar. Atatürk çadıra oturup Torosları izler. Ali Zeybek, Kuvâyı-milliye güçlerine madi ve manevi destek veren, Atatürk’ün takdirini toplamış, yiğit bir Yörüktür. Atatürk, antik Aspendos tiyatrosunu gezer. Yine yörenin ileri gelen ailelerinden Konukların küçük kızı Leman Konuk, Atatürk’e şiir okur. Atatürk, Aspendos’da halkla bol bol söyleşir. Yörük çadırıda öğle yemeği yenir.Antalya’ya dönüşte bir kırda dinlenilir bu sırada kulağına çocuk sesiyle bir türkü çalınır. Atatürk türküyü çok sevdiğini söyleyince, türküyü söyleyen 12 yaşındaki çoban çocuk bulunur. Atatürk, türküyü çocuktan dinler ve çok beğenir. Bir daha dinler ve çocuğa 50 lira verir. Ben, Serikli bir cumhuriyet çocuğuyum. Bu anlamda, Atatürk’ün tarihi Serik ziyaretini türküleştirmem gerekiyordu. Atam Atatürk ve o gün O’nu Aspendos’da karşılayan büyüklerime karşı tarihsel bir ödevimdi bu. Başta ulu Önder M. K. Atatürk olmak üzere, bu toprakları bize yurt kılan atalarımızın ruhları şad olsun. Anıları önünde saygıyla eğiliyorum.”
Söz ve müziği Himmet Cansız’a ait olan bu eserin klibini Aspendos’ta çekme fikri hepimizi heyecanlandırdı, Atatürk için profesyonel bir oyuncu arayışına girerken bu içten Atatürk sevgisini özel bir eser haline getiren Himmet Cansız’ın tesadüfi olarak Atatürk’ün Serik’e geldiği yaşla aynı olması ve bazı açılardan onu andırması dolayısı ile herhangi bir makyaj ve oynama yapmadan sade bir şekilde klipte Atatürk’ü canlandırmasını istedik. O da bunu büyük bi mutlulukla ve heyecanla karşıladı. Önemli olan o günü yansıtabilmek ve o ruhu verebilmekti. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ederiz….
SÖZLERİ:
Akbaş, Sarıaba, Üründü, Bucak
Irmak olup aktı, coştu her ocak
Çadırlar kuruldu, kalktı al sancak
Hoş geldin Serik’e şanlı Atatürk
Hey! Hey! Aman efem
Hey! Hey! Yaman efem
Dokuz Mart bayramı, ne muhteşem toy
Aspendos ayakta, can cana soy soy
Yörük, Türkmen, Göçmen, kol kola boy boy
Hoş geldin Serik’e şanlı Atatürk
Hey! Hey! Aman efem
Hey! Hey! Yaman efem
Sarı zeybek atam, bilge bir ordu
Vatanın hızırı, Tanrı’nın kurdu
Yedi düvel yenip, kurtaran yurdu
Hoş geldin Serik’e şanlı Atatürk
Hey! Hey! Aman efem
Hey! Hey! Yaman efem
ESER KÜNYESİ :
Söz / Müzik : Himmet Cansız
Cura, Kemane, Vokal: Uğur Önür
Kaba Zurna, Gitar, Bas Gitar: Ozan Demir
Ritim / Perküsyon: Cemal Özkızıltaş
Müzik Düzenleme : Uğur Önür
Miks / Mastering : Özgür Babacan
Kayıt : Mindo Records
KLİP KÜNYESİ :
Atatürk : Himmet Cansız
Yörük Ozan : Uğur Önür
Leman Konuk : Asya Akkulak
Zeybek : Ömer Turgut
Zurnalar : Durmuş Durmaz, Mevlüt Demir
Davullar : Mehmet Durmaz, Birol Babayiğit
Klip Yönetmeni : Eyyüp Aydeniz
Yönetmen asistanı : Alperen karaca
Yapım : Mindo Prodüksiyon
Uğur Önür ‘ün youtube hesabından alıntı.