
SANATSAL İLERİ DÖNÜŞÜM ÇAĞDAŞ SANAT GRUBU İLK SERGİSİNİ AÇTI
Aydın Kanza Sanat Galerisi’nde 17-21 Mart tarihleri arasında gerçekleşen sergimize ilgi büyük oldu. Açılışta Muratpaşa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Birim Müdürü Gülnur KARAASLAN, Kalp Antalya Gazetesi imtiyaz sahibi ve UTEF Genel Başkanı Güldane KAYA KAÇAR, sanatçı emekli eğitimci Aypar Aras ERKAL, sanatçı Sopiha EYÜBOĞLU ÜGÜMÜ ve sanatçı Süheyla AKKAYA, sanatçı Nigar CEYHAN ve MEST Kursları Atık Kağıtlardan Sanat ve Tasarım sınıfı eğitmeni sanatçı Nurşen SESİZ birlikte kurdele kestiler.
Emekli TRT produktörü, şair ve yazar Nuri ERKAL ve eski dönem belediye başkanı Hasan SUBAŞI’da sergide hazır bulundular. Oldukça kalabalık ve keyifli geçen sergide izleyiciye amaç ve işlerimizi dilimiz döndüğünce aktarmaya çalıştık.
Bu yazıda bahsetmek istediğim konu; bir sanat grubunun başlangıç hikayesidir.
Sanatsal İleri Dönüşüm Çağdaş Sanat Grubu adı altında bir araya gelen sanatçı dostlarım; güzel yüreklerinden gelene, elleriyle şekil veriyor ve bir şeyler anlatmak istiyorlar. Mesela sanatçımız Kazım Durmuş Beyin eserlerinde; fırtınada ağaçtan kopmuş bir dal parçasında ki gizli güzelliğin eser haline gelmesi gibi… Kazım hocamız kağıt hamuruyla çalıştığı yüzlere ilginç mimikler verir.
Mesela sanatçı Fatma Koçak eserinde; yumurta kabuklarının bir tuvalde, harika bir figüre çakıl taşları olarak eşlik etmesi gibi…
Atıl kağıt parçalarının birleşerek bir heykel malzemesine dönüşmesi ve bunlar yapılırken sanatçının hem doğayı, çevreyi koruyor hem de sanatçıların çekinmeden kullanabildiği çoğu kimyasal malzemelere de bir alternatif sunmuş oluyorlar. Grup sanatçımız Şirin Osmancık eserlerinde kullandığı cam parçalarını; epoksi kimyasalının kullanımına bir alternatif olarak sunar. Yine sanatçı Şirin Osmancık; bir eserinde ejderha figürünün devasa gözüne kornea tabakası olarak şeffaf plastik kullanmıştır.
Maalesef ileri dönüşüm henüz tam olarak anlaşılmış değildir. Recyciling (geri dönüşüm) ayrı, Upcycling (ileri dönüşüm) ayrı süreçlerdir. Geri dönüşüm; artık çöp olmuş atıkların, özel tesislerinde işlenmesi ile olur. İleri dönüşüm ise atıl malzemenin henüz çöp olmadan hemen önce kurtarılmış olması anlamına gelir. Çöp olma evresi öncesinde sanatçıyla yolu kesişen malzemeler, eser; sanatçının kafasındaki projelere uygunsa, kullanılabilecek kadar yeni ve temiz ise alınır. Sonrasında sanatçının ince zekası sayesinde, sanatın sihirli dünyasına buyur edilir.
Böylece atıl malzemenin iki yöntemle kurtarılma süreci başlar. İlk yöntemde; Sanatçı beynindeki eskize uygun olarak, rastladıkça parçaları kurtarmaya ve eseri oluşturmaya ve buldukça tamamlamaya başlar. İkinci yöntemde ise ayrı bir heyecan vardır. Sanatçı; örneğin bir dal parçasına rastlar ve nesnenin üzerindeki estetik değerler, aşınmalar, doğal kopma veya oyukları görür ve nesne onu heyecanlandırıp kafasında bir proje belirmişse veya zamanı gelince uygun bir projeye saklanılmak üzere alınır.
Örneğin Sanatçımız Sopiha Eyüboğlu Ügümü hanımın minik çakıl taşlarını özenle seçerek evine getirmesinde ki mutluluk eserlerine yansır. Sanatçı Nigar Ceyhan eserlerine uzaktan yaklaşırken izeyici; yağlı boya tabloya yaklaşır gibi yaklaşır ve izleme mesafesinde farkeder ki resmin içinde buluntu yapraklar leke görevindedir. Minik ağaç dalları derinliği verir. Sanatçı Aylin Tazecan eserinde yaptığı kuş formunda kıvrımlı yapraklarla gövde, minik dallarla da kanat ve kuyruk oluşturabilmiştir.
Bunlar ve daha birçok yaratıcı düşünce malzemeyle birleşir ve sanatçının sihirli yaratımları ortaya çıkar.
Kısaca ileri dönüşüm böyle heyecan dolu, sürükleyici ve etkileyicidir. İzleyici 3 saniye içinde bakıp geçemez bir ileri dönüşüm eserine. Sanatçının kurgusunu çözme ve malzeme bilmecesini çözme arzusu izleyiciyi adeta esere sürekli çeker. Önünde durduğu esere adeta her baktığında yeni bir teknik veya malzeme keşfetmeye başlayan izleyici, artık sanatçıyla aynı heyecanı paylaşmaktadır.
KATILIMCI SANATÇILAR
1. Ayçin Akkaya
2. Aylin Tazecan
3. Aypar Aras Erkal
4. Emel Öner
5. Fatma Koçak
6. Funda Tay
7. Güldane Kaya Kaçar
8. Gülşah Çimen
9. Kazım Durmuş
10.Mekke Yıldız
11.Nigar Ceyhan
12.Nurşen Sesiz
13.Özlem Erden
14.Pınar Asena Akkaya
15.Semra Erkal
16.Sevil Kılınç
17.Sopiha Eyüboğlu Ügümü
18.Süheyla Akkaya
19.Şirin Osmancık