TARİHİMİZDE 27 ARALIK 1919
Mustafa Kemal Paşa, heyeti ile birlikte 27 Aralık 1919 günü Sivas’tan Ankara’ya ulaşmıştır.
Mustafa Kemal Paşayı, Ankara Müftüsü Börekçizade Rifat efendi örgütlediği Seymen alayları ile 27 Aralık 1919 günü Ankara’nın Keklik Pınarı’nda karşılamıştır.
27 Aralık 1919 tarihinden sonra Mustafa Kemal Paşa, beraberinde Sivas’tan birlikte gelen heyet arkadaşları ve de İstanbul’dan bir fırsatını bulup Anadolu’ya kaçabilen aydın ve yurtseverlerin ve de İstanbul Üsküdar’da bulunan Özbekler Tekkesi şeyhi Ata efendinin de büyük özverili ve de gizli çalışmaları İle İstanbul’dan Anadolu’ya yapılan silah sevkiyatı dışında, Anadolu’ya geçmelerine yardımcı olduğu yurtseverlerin de Ankara’ya ulaşması sonunda, Ankara’daki Milli Mücadele çalışmaları güçlenmiştir.
Sultan Vahdettin’in Saray hafiyelerinin, Özbekler Tekkesi’nin Anadolu’ya yurtseverleri kaçırdıklarını öğrenmeleri üzerine, Özbekler Tekkesi’ni basacaklarını öğrenen şeyh Ata Efendi, Tekke çalışanları İle birlikte Tekke’yi terk edip, Anadolu’ya geçmiştir.
Cumhuriyet ‘in kuruluşundan sonra, bütün tekke ve zaviyelerin kapatılmasına rağmen sadece,
Özbekler Tekkesi Şeyhi Ata Efendiye yaşamı boyunca, Tekkesinde dini hizmet vermesine izin verilmiştir.
Mustafa Kemal Paşa Ankara’ya ulaşıp, Ziraat Merkezinde kurduğu karargahı eli ile ziyaret eden Ankara Müftüsü Börekçizade Rıfat efendi, ekibin maddi sıkıntıda olduğunu bildiklerinden, eşi ve kendisi için İslam geleneği gereği hazır bulundurduğu kefen parasını ve eşine ait olan altınları, Mustafa Kemal Paşaya teslim eder.
İleriki aylarda, 23 Nisan 1920 günü, TBMM’nin açılışından sonra, İngilizlerle işbirliği içinde olup, tahtını korumaktan başka düşüncesi olmayan
son Osmanlı Sultanı Vahdettin, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları için çıkardığı idam fermanı listesine, Ankara Müftüsü Börekçizade Rıfat efendiyi de eklemeyi ihmal etmez.
Ankara Müftüsü Börekçizade Rıfat efendi ise, Milli Kurtuluş Mücadele Hareketini sonuna kadar desteklemeye devam eder.
Ankara Müftüsü Börekçizade Rifat efendi, Anadolu’nun değişik il ve ilçelerinde bulunan 153 müftüye imzalattığı Anadolu Fetvası ile Mustafa Kemal Paşaya ve ve Kurtuluş Mücadelesine verdiği destek dışında, bir heyet ile Toroslar’a aşıp, Fransızlar’ın işgal ettiği vatan topraklarımıza, Maraş’a da gidip, Fransızlara karşı milis güçleri ile Kurtuluş Mücadelesi veren Sütçü İmam ile de görüşüp, Ankara’nın, TBMM’nin mesajlarını iletip, destek vermiştir.
Cumhuriyet kurulduğunda Ankara Müftüsü Börekçizade Rıfat efendi, Atatürk tarafından kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Diyanet İşleri Başkanı olmuştur.
27 Aralık 1919 tarihi, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını Ankara Müftüsü Börekçizade Rifat efendi, Türk geleneklerine bağlı Seymenler ile ve de Osmanlı Sultanı’nın ve Sarayı’nın uyarılarına rağmen, büyük bir coşku İle Ankara’nın Keklik Pınarı’nda karşılayıp, bağırlarına basmış olmaları, Kurtuluş Mücadelemizin ilk kilometre taşı olmuştur.
Remzi Uysal
Lübeck, 27.12.2022