DOLAR 38,0137 % 0.27
EURO 41,8073 % -0.55
STERLIN 49,2383 % -1.2
FRANG 44,5350 % 0.92
ALTIN 3.721,89 % -1,97
BITCOIN 82.510,91 0.777

TÜRKİYE’DEKİ MARKA YÖNETİM TARİHİ

Yayınlanma Tarihi : Google News
0

Türkiye’de markalaşma 1990’ların sonundan itibaren yaşananların belirleyici olmuştur. Ülkemizdeki pazarlama kavramı seksenlerin ortalarında duyulmaya başlandı. Seksenlerin sonunda ise gazetelerde ürün ve marka sorumlusu ilanları görüldü. Doksanlarda büyük bir beklenti varken, ülkedeki iş dinamikleri finans kesimini öne çıkardı. Marka Yönetimi mesleği ancak 2000’lerde yaygınlık kazandı.

Türkiye’de marka yönetimini 2000’den önce ve 2000’den sonra olarak incelenirse;

2000 Öncesi: Türkiye sanayileşmeye geç başladığı için marka iletişimine de geç kaldı. Öncü markalarımızın çoğu kişisel başarılardır. Ülkede önce üretim, sonra satış dönemleri yaşanmıştır. Stratejik pazarlama yeni gündeme gelmektedir. Sanayici-reklamcı ilişkisi beklenen düzeyde gelişmemiştir. Türkiye’de reklam sektörünün seviyesi yüksektir.

2000 Sonrası: Firmalar daha rasyonel çalıştı, sektöre hesapsız para girişi azaldı. Küçük bütçelerle daha etkin iletişim zorlandı. Küresel rekabet zorladı. Reklam, marka iletişiminin altındaki yerini aldı. Daha çok pazarlama ekibi kuruldu. Marka yönetiminde alternatif arayışlar arttı.

Kitlesel Markaların Hakimiyeti: 1915 yılından sonra, üretici markaları hem ulusal hem de bölgesel düzeyde Birleşik Devletlerde iyice yerleşmiştir. Takip eden 15 yılda, tüketiciler üretici markalarını her geçen gün daha fazla benimsemiş olup hatta hayranlık duymaya başlamıştır. Markaların pazarlanması üretim, promosyon, kişisel satış ve diğer alanlarda görev alan kişiler tarafından bir uzmanlık dalı haline getirilmiştir. Bu uzmanlık dalı, daha ileri pazarlama tekniklerini ortaya çıkarmıştır. Ticari marka seçim sürecine tasarım profesyonelleri dahil edilmiştir. Satış temsilcileri yeni satış fırsatları ortaya çıkarmak için dikkatlice seçilip eğitilirken, kişisel satış daha incelikli bir hal almıştır. Reklamlar, daha güçlü yaratıcılığı daha ikna edici örnek ve sloganlarla birleştirmiştir.

Başarılı Bir Marka Yöneticisi Olmak İçin:

Kendini markaya adama,
Durum değerlendirme ve alternatif çözümleri fark etme yeteneği,
Yaratıcı fikirler geliştirirken diğer fikirlere açık olma,
Her ortamda karar verebilme yeteneği,
Organizasyon içerisine projeleri aktarabilme yeteneği,
İletişimde iyi olma durumu,
Enerjinin yükseltilebilmesi,
Aynı anda birden fazla görevi yerine getirebilme yeteneği,

Marka yönetiminin kayıtlara girdiği tarih 1932 olarak bilinir.

“Brand Man” adıyla ilk marka yöneticilerini çalıştıran şirket birçok yeniliğin öncüsü Procter and Gamble’dır.

Marka yönetmek; koordinasyon sağlamak, sorumluluk vermek, kısa vadeli hedeflerle uzun vadeli çıkarların birlikte yönetilebilmesini sağlamak, sadece markayı düşünme ve sahiplenme, üst düzey yönetici adayı olarak yetiştirmedir.

Marka Yönetimi; Marka yönetimi, bir markanın yaratılması veya yapılandırılmasından, sahip olunan marka adının ürünlere taşınması ve uygun, güçlü markanın satın alınmasına kadar tüm çalışmaları planlama ve yürütme sürecidir.

 

 

YORUM YAP