
UÇAK UÇAK … !
.
Kapatılmış uçak fabrikamız üzerine, yaptığım kısa bir paylaşım epey ilgi gördü ve üzerine de haklı olarak, yanıtlarını aşağıdaki yazımda verdiğim değişik sorular soruldu.
.
ATATÜRK tarafından 1926 yılında ilk temeli atılıp Kayseri’de kurulan uçak fabrikamız, II. Dünya savaşına kadar düzenli üretim yapar.
.
ATATÜRK boş yere “İstikbâl Göklerdedir” dememiş.
.
Ürettiği uçak sayıları hk değişik rakamlar verilse de, sadece Danimarka’ya 26 uçak satılmış olduğunu yıllar önce bir belge yazısında okumuştum.
.
Ve bugün Kopenhag müzesinde bulunan, Danimarka’nın deniz aşırı kolonilerinden hasta taşımış olup, şimdi dinlenmeye çekilmiş olan Türk uçağı, bu uçaklardan biri olmalı.
.
Hitler’in Alman orduları Bulgar ve Yunan sınırlarımıza dayanınca, genç Türkiye Cumhuriyeti donanımlı Alman orduları ile bir savaşa hazır değildir.
.
Ve artık ATATÜRK’de yoktur.
.
ABD ile dirsek teması başlar.
.
Türkiye’nin uçak üretimi ABD’yi, tıpkı ileri yıllarda Köy Enstitüleri gibi, rahatsız edecektir.
.
1939-1945 yıllarında Türkiye, Almanlar saldırabilir diye, diken üstündedir ve tek düşünceleri, haksız da sayılmazlar, savaşa bulaşmadan ülkeyi nasıl savunacaklarıdır?
.
ABD bu durumu fırsata çevirir ve Türkiye siyasetinde söz sahibi olmuş gibidir.
.
Türkiye’nin uçak üretimi de bir nevi durmuştur.
.
14 MAYIS 1950 tarihinde Adnan Menderes’in DP’si iktidara gelince, 1952 yılında NATO’ya henüz girmemişken ABD’ye tam teslimiyet olur.
.
Sadece budanmış olan Köy Enstitüleri kapatılmakla kalmaz, Kuzey Kore’ye asker gönderme kabul edilir.
.
Askerlerimiz Güney Kore’yi Kuzey Kore’den korumak için yola çıktıktan sonra, TBMM’de yasa onaylanır.
.
Ve artık üretmeyen uçak fabrikamızın ve yan tesislerinin de o yıllarda kapatıldığı yazılıp çizilmektedir.
.
Sonuç: ABD’nin Türkiye üzerindeki hegemonyası halen devam etmektedir.
.
Zira geri kalmışlığımızın demiyorum, ABD’nin her dönem bulmakta zorlanmadığı yerli işbirlikçileri ile geri bıraktırılmışlığımızın temel nedeni de, ABD’ye olan ve de devam eden bağımlılıktır dersek, yanlış olmaz!
.
Saygı ve selâmlarımla
Remzi Uysal
Lübeck, 03.4.2023